Knivvård

Mina knivar är kolstålsknivar. Det kräver lite mer omsorg än en rostfri kniv, med det sagt kommer de hålla sin skärpa länge om du bara tar hand om kniven på följande sätt.

Handdiska och torka kniven, ofta räcker det att skölja av den med vatten och sedan torka med kökshandduk.

Knivens patina kommer ändras efterhand som du använder den, olika råvaror kommer ge olika färger på bladet.mörkare hösttoner kommer dyka upp under tiden.

Använder du kniven dagligen (vilket jag hoppas du ska göra) är det bra att gnugga in lite matolja på bladet för att det ska hålla sin patina. Detta hjälper även till att hålla bladets sidor hala och lättjobbade.

Bladet kommer med tunt lager linoljevax redan påsruket.

Eggvård

Om du har ett stål kan du använda det för att hålla eggen vass. Ännu hellre om du har våtslipsten, (naturlig eller konstgjord spelar mindre roll) Ett par drag efter hård användning håller ordning på eggen.

Om du inte har möjlighet att skärpa kniven själv kan man lämna in den antingen till mig i smedjan eller någon annan som slipar professionellt.

Skaften

Alla skaften till mina knivar har stått i linolja i minst ett dygn efter att de slipats till sin form, efter det är ett lager av linoljevax förstärkt med karnaubavax påstruket.

För att vårda dem behöver du bara applicera någon droppe olja och gnugga in.

Verifierad av MonsterInsights